למה קשה לנו להתחיל ולהתמיד בשינוי

למה קשה לנו להתחיל ולהתמיד בשינוי

שינוי הוא אחת המילים הקשות ביותר בשפה האנושית. לא משנה אם מדובר בירידה במשקל, שינוי הרגלי אכילה, או התחלת ניהול כלכלי קפדני – המאמץ המנטלי והרגשי שכרוך בכך משותף לכולם. למה זה כל כך קשה?

לפעמים אני יכולה לשבת עם אנשים, לתת להם כלים, לאמן אותם מנטלית, לתת להם את כל ההשראה שהם מחפשים לחיים טובים יותר או לחילופין להפחידם עד כלות ועדיין, אחרי כמה חודשים – כאילו כלום.

ואני שואלת את עצמי, איך זה שאנשים שקיבלו כל כך הרבה ידע וכל כך הרבה טיפול עוטף מסביב בתפיסות, בהטיות, באמונות המגבילות -עדיין ממשיכים לא ליישם את השינוי?

המוח אוהב שגרה – גם כשזו לא מועילה

המוח שלנו מחפש לחסוך באנרגיה. כל שינוי בהרגלים, אפילו הקטנים ביותר, דורש מחשבה, מאמץ וזמן. בדיוק כפי שדיאטה דורשת מאיתנו להתחיל לתכנן מראש את הארוחות, להתנגד לפיתויים ולהתמודד עם הרגשת הרעב המנטלית, כך גם ניהול תקציב דורש לעצור, לחשב ולהגדיר גבולות חדשים.

היעדר סיפוק מיידי

כמו בדיאטה, גם בניהול כלכלי, הסיפוק הוא לא מיידי. ההקרבות – לוותר על קנייה מיותרת או לעקוב אחרי כל שקל – נראות לעיתים חסרות תועלת בהשוואה להנאות המיידיות של רכישה או אכילה. המוח שלנו מתוכנת לחפש חיזוקים מהירים, ולכן תהליכים ארוכי טווח, שבהם התוצאות מורגשות רק לאחר חודשים, נראים לנו מאיימים או חסרי משמעות.

האתגר של "נפילות קטנות"

רבים שחווים רגעי שבירה – מרגישים כאילו “הרסו הכל” וחוזרים להרגלים הישנים. קשה לנו להבין שכל תהליך, הוא דרך שבה נופלים וקמים, וכי הטעויות הן חלק טבעי מהתהליך, לא סיבה לוותר.

הקושי בלעשות את זה לבד

אחד המחסומים הגדולים ביותר בתהליכי שינוי הוא הבדידות. לעיתים קרובות, כשאנחנו יוצאים לדרך חדשה – אנחנו מרגישים לבד במערכה. אין מי שיתמוך ברגעי השבירה, אין מי שיחזק כשהמוטיבציה דועכת, ואין מי שיזכיר לנו למה בכלל התחלנו. גם אם החלטנו לעשות את השינוי יחד עם בני זוג, האם שני בני הזוג מחוייבים לשינוי? או שמתחילים ביחד ורק אחד נושא בנטל? ואז תמיד עולה הצורך להתייעץ רק על משהו קטן עם המומחה לזה ולזה. כמו שאומרים – אני רק שאלה קטנה…

אז איך עושים את זה?

  1. מטרה ברורה: תחלמו רחוק ובגדול. תחשבו מהו הדבר שאתם הכי רוצים לממש באמצעות כסף ותבנו תוכנית עבודה מסודרת להגיע 
  2. מעקב צמוד: מעקב תקציבי יכולים לספק תחושת שליטה ולתת תמונה ברורה של ההתקדמות.
  3. חיזוקים חיוביים: לחגוג הצלחות קטנות – רכישה מדודה או הצלחה לחסוך סכום מסוים – מחזקות את תחושת המסוגלות.
  4. תמיכה חיצונית: שיתוף אדם קרוב או עבודה עם יועץ יכולים לספק משוב וחיזוק בזמנים מאתגרים.
  5. לצלול לעומק הנתונים – אני חושבת שאם כבר משנים משהו, צריך לקחת תקופה של 3 חודשים, תקופה שבה נהיה עם אצבע על הדופק בכל נושא הכסף שלנו. נדע איפה כל אגורה נמצאת. ברגע שכבר צללנו עמוק והבנו את כל המערכת ( שהיא אישית שלנו) – אחר כך אפשר לשחרר ולחזור מידי פעם לביקורת עצמית, למעקב, אבל בהתחלה – ללא צלילה פנימה לנתונים האמיתיים זה כמו פלסטר בניתוח.

בסופו של דבר, ההתמודדות עם שינוי היא מאבק מנטלי שאפשר לנצח בו. זה דורש סבלנות, התמדה והבנה שזה לא מסע מושלם – אבל בכל צעד, ההשקעה מביאה איתה שקט נפשי והצלחה לטווח הארוך.

לוגו כסף-א-ת | תהילה לוין

טלפון: 054-8801803

וואצאפ: 054-8801802

דוא”ל: office@kesefalefadtav.co.il

למידע, שאלות והזמנות השאירו פרטים >>